Alp Güleç - 28 Mayıs 2011 22:12
Ultrason (Ultrasound) diğer bir deyişle ultrases, insan kulağının duyabileceği frekansın üzerindeki ses dalgalarıdır. İnsan için duyulabilen ses, 20 Hz ile 20000 Hz aralığındadır. Ses, titreşim hareketinden meydana gelen mekanik bir dalgadır ve frekansına göre sınıflandırılırsa;
İnfrases: 0-20 Hz aralığında
Duyulabilir ses: 20 Hz - 20000 Hz aralığında
Ultrases: 20000 Hz – 1GHz aralığında
Hiperses: 1GHz ve üzeridir.
Bununla birlikte ses dalgalarının hızı ortam yoğunluğuna bağlıdır. Katı cisimlerde ses hızlı ilerlerken gazlarda daha yavaş ilerlemektedir. Sesin hızı havada ortalama 331 m/s’dir.
Ultrases üretiminde piezoelektrik etkiden yararlanılmaktadır. Piezoelektrik etki, üzerine mekanik bir basınç uygulanan kristal veya seramik malzemelerde elektriksel gerilimin oluşması demektir. Bu şekilde malzeme genişleyip daralırken titreşerek ses oluşturmaktadır.
Transduser
Ultrases; genel manada ses, X-ray ışınları gibi elektromanyetik olmayan mekanik dalgalardır ve bu yönüyle medikal alanda öne çıkmaktadır. Genel olarak fiziksel ve biyolojik etkilerine baktığımızda şunları görürüz;
Fiziksel etkiler
Biyolojik etkiler
Ultrasonografi
Ses dalgalarından yararlanılan görüntüleme biçimidir. Ses dalgaları vücuda gönderilir ve yansıdığında hesaplanan mesafaye göre görüntü oluşturulur. Yumuşak dokuları incelemek için kullanılan bu yöntemde sıvı katı ayrımı çok iyi yapılmaktadır. Düşük maliyetli, kolay ve zararsızdır.
Ultrases’in kullanım alanları
Tanısal olarak: Yumuşak dokuları görüntüleyebilmesi ve röntgen ışınlarından çok daha zararsız olması sebebiyle önemli bir yere sahiptir.
Tedavi olarak: Ultrasesin ısı etkisinden yararlanılarak cerrahi uygulamalarda, onkolojide kanserli hücrelere karşı kullanılmaktadır. Ayrıca fizik tedavi, dişçilik, göz hastalıkları, safra kesesi taşı, böbrek taşı kırılmasında, bazı deri hastalıklarında yine ultrases’ten yararlanılmaktadır.
Kemirici hayvanların uzaklaştırılmasında, çeşitli sıvıların zehirli gazlardan arındırılmasında, derinlik ölçümlerinde, derişik karışımların hazırlanmasında, şarap eskitmede, sütü sterilize etmede, özel metal alaşımı yapmada, katı ürünlerdeki çatlakları tespit etmede ve daha birçok konuda ultrases kullanılmaktadir.
Kaynakça